2024/03

VEDECKÉ ŠTÚDIE

ŠIKANOVANIE NA ŠKOLÁCH (Martina Zelizňáková, Daniela Sendeková)

Pozitívne ľudské vzťahy, dobrá pracovná klíma a podpora kamarátskych a partnerských vzťahov sú veľmi dôležité pre prevenciu šikanovania a podporu psychického a fyzického zdravia jednotlivcov. Budovanie zdravej sociálnej klímy v školách, na pracoviskách a v iných kolektívoch je kľúčové pre zvládanie konfliktov, riešenie krízových situácií a prevenciu stresu. Internet a sociálne siete môžu byť užitočné nástroje, ale zároveň predstavujú aj riziko pre psychický rozvoj mladých ľudí. Dôležité je učiť mládež kritickému mysleniu, schopnosti rozpoznávať nebezpečné situácie a riešiť konflikty aj v online prostredí. Napriek tomu, že táto téma je v súčasnosti rozpracovaná do rôznych podôb, rôznymi odborníkmi, je problematika šikanovania stále aktuálna.
Kľúčové slová: šikanovanie, agresor, obeť, znaky, škola

Stiahnuť článok v PDF

DÔLEŽITOSŤ ETIKETY NA OŠETROVANIE TKANÍN A POKYNOV NA STAROSTLIVOSŤ O HASIČSKÝ ZÁSAHOVÝ ODEV (Andrea Franková)

Pokyny na starostlivosť o hasičský zásahový odev sú malé riešenia veľkých problémov. Tieto etikety poskytujú  pokyny týkajúce sa starostlivosti o odev a najlepší spôsob jeho čistenia. Dodržiavanie týchto odporúčaní uvedených na ošetrovacích etiketách je zárukou, že vzhľad, strih a bezpečnosť odevu budú zachované aj po opakovanom praní a čistení. Symboly starostlivosti poskytujú všetky potrebné informácie o praní, bielení, žehlení, čistení a sušení v sušičke. Strata ochrannej funkcie v dôsledku nesprávneho čistenia, či chýbajúcej opätovnej impregnácie môže život hasiča ohroziť.
Kľúčové slová: zásahový odev, hasič, ošetrovacia etiketa, symbol, starostlivosť, impregnácia

Stiahnuť článok v PDF

MONETARY STIMULUS STRATEGIES: ANALYZING THE EFFECTS OF QUANTITATIVE EASING AND PEPP ON KEY ECONOMIC INDICATORS DURING THE COVID-19 PANDEMIC (Jenna Aurelie Huppertz)

Tento článok skúma účinnosť QE (kvantitatívneho uvoľňovania) a PEPP (programu núdzového nákupu v prípade pandémie) ako menových intervencií počas bezprecedentného hospodárskeho poklesu vyvolaného pandémiou COVID-19. Hlavným cieľom tejto štúdie je zhodnotiť vplyv týchto politík na kritické ekonomické ukazovatele vrátane HDP, nezamestnanosti, akciových indexov a miery inflácie počas pandémie. Tento výskum, ktorý rieši výraznú medzeru v existujúcej literatúre, ponúka komparatívnu analýzu QE a PEPP a poskytuje komplexné pochopenie ich účinkov v kontexte globálnej krízy. Z metodologického hľadiska štúdia využíva prístup zmiešaných metód, pričom kombinuje kvantitatívnu analýzu údajov s kvalitatívnym prehľadom mechanizmov menovej politiky. Kvantitatívne údaje pre túto analýzu boli získané z databázy “Trading Economics”, ktorá poskytuje historické a prognostické údaje o širokom spektre ekonomických ukazovateľov z oficiálnych zdrojov. Tieto údaje zahŕňajú mesačné pozorovania od januára 2020 do novembra 2023 za všetky krajiny eurozóny a Spojené štáty, pričom sa zameriavajú na zmeny uvedených ekonomických ukazovateľov. Výsledky odhaľujú odlišné pohľady na účinnosť QE a PEPP. Hoci obe politiky boli zamerané na zmiernenie hospodárskych vplyvov pandémie, ich účinnosť sa v rôznych ukazovateľoch výrazne líšila. QE vykazovalo výrazný vplyv na zníženie miery inflácie a neúmyselné zvýšenie nezamestnanosti, čo naznačuje zložitú súhru medzi zvýšenou likviditou a dynamikou trhu práce. PEPP, hoci s menším vplyvom, vykazoval menšiu negatívnu koreláciu s rastom HDP, čo zdôrazňuje jeho obmedzenú účinnosť pri stimulácii hospodárskeho oživenia. Hlavný prínos tohto príspevku spočíva v jeho komplexnom skúmaní toho, ako si jednotlivé menové politiky počínali pod tlakom globálnej zdravotnej krízy, pričom poukazuje na problémy a obmedzenia konvenčných menových nástrojov pri zvládaní takýchto bezprecedentných hospodárskych porúch. Zistenia zdôrazňujú potrebu adaptívnych menových stratégií, ktoré by dokázali účinnejšie reagovať na budúce globálne krízy.
Kľúčové slová: kvantitatívne uvoľňovanie (QE), program núdzového nákupu pandémie (PEPP), hospodársky vplyv, menová politika, pandémia COVID-19

Stiahnuť článok v PDF

FORENZNÉ SKÚMANIE PRIVÁTNYCH BLOCKCHAINOV VO VEREJNOM SEKTORE: VÝZVY, METÓDY A PERSRPEKTÍVY (Milan Feltovic)

Tento článok sa zaoberá forenznou analýzou privátnych blockchainov vo verejnom sektore, pričom sa zameriava na identifikáciu výziev, popis techník a predpoveď budúcich trendov. Privátne blockchainy, na rozdiel od verejných, poskytujú vyššiu úroveň kontroly prístupu a ochrany údajov, čo ich robí atraktívnymi pre rôzne verejné aplikácie, ako sú digitálne katastre nehnuteľností, systémy správy identít občanov, sledovanie dodávateľských reťazcov a manažment zdravotníckych záznamov. Forenzná analýza privátnych blockchainov je špecializovaná disciplína, ktorá kombinuje tradičné princípy digitálnej forenznej analýzy s hlbokým porozumením blockchain technológií a kryptografie. Hlavnými komponentmi tejto disciplíny sú identifikácia, zhromažďovanie, uchovávanie, analýza a prezentácia dôkazov. Článok tiež skúma špecifické aspekty, ako je analýza kryptografických dôkazov, skúmanie štruktúry blokov a overovanie integrity dát. Význam forenznej analýzy privátnych blockchainov rastie s ich čoraz širším využitím vo verejnom sektore. Tento článok podčiarkuje dôležitosť vývoja špecializovaných nástrojov a metodík, kontinuálneho vzdelávania forenzných expertov a medzinárodnej spolupráce v oblasti štandardizácie a výmeny znalostí. Budúce trendy zahŕňajú integráciu umelej inteligencie, zlepšenie metód pre zachovanie integrity dôkazov a riešenie právnych a etických výziev spojených s forenznou analýzou v medzinárodnom kontexte. Cieľom tohto článku je poskytnúť komplexný prehľad o forenznej analýze privátnych blockchainov a zdôrazniť jej kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní integrity, transparentnosti a dôveryhodnosti digitálnych systémov vo verejnom sektore.
Kľúčové slová: forenzná analýza, privátne blockchainy, verejný sektor, kryptografia, smart kontrakty, ochrana osobných údajov, umelá inteligencia

Stiahnuť článok v PDF

KRYPTOGRAFICKÉ ZÁKLADY PRE BEZPEČNOSŤ BLOCKCHAINU V DECENTRALIZOVANÝCH SIEŤACH (Milan Feltovic)

V rýchlo sa vyvíjajúcom prostredí digitálnych technológií sa blockchain ukazuje ako kľúčová inovácia s potenciálom revolučne zmeniť rôzne priemyselné odvetvia, a to ďaleko za hranice jeho pôvodného použitia v kryptomenách ako Bitcoin. Tento článok sa zaoberá kľúčovou úlohou kryptografie v decentralizovaných informačných sieťach a zdôrazňuje jej význam pre zabezpečenie integrity, dôvernosti a autenticity digitálnych transakcií. Analyzuje matematické základy kryptografických techník, vrátane kryptografie eliptických kriviek a hashovacích funkcií, a diskutuje ich uplatnenie v konsenzuálnych protokoloch ako je Proof-of-Work.  Ďalej sa zaoberá výzvami a potenciálnymi zraniteľnosťami, ktoré kvantové výpočty predstavujú pre súčasné kryptografické štandardy. Poskytnutím komplexného prehľadu teoretických aj praktických aspektov kryptografie v blockchainovej technológii si štúdia kladie za cieľ oboznámiť čitateľov s robustnými bezpečnostnými opatreniami nevyhnutnými na udržanie dôvery a bezpečnosti v decentralizovaných systémoch. Diskusia sa tiež rozširuje na dôsledky kryptografických pokrokov pre rôzne sektory, ako je zdravotníctvo, financie a verejná správa, poukazujúc na to, ako blockchain zlepšuje transparentnosť a bezpečnosť v týchto oblastiach. Článok zdôrazňuje naliehavosť pokroku v kryptografickom výskume, aby sa čelilo novým hrozbám a zabezpečila odolnosť blockchainových systémov voči budúcim technologickým vývojom. Zistenia podčiarkujú potrebu neustálej inovácie kryptografických metód na ochranu integrity decentralizovaných sietí v ére rastúcej digitálnej prepojenosti.
Kľúčové slová: decentralizované informačné siete, eliptická krivka, hashovacie funkcie, Proof-of-Work, kvantové výpočty, verejný kľúč, digitálne podpisy, šifrovacie protokoly

Stiahnuť článok v PDF

METODICKÝ POSTUP RIEŠENIA PRÍPADOVÝCH ŠTÚDIÍ V KRÍZOVOM MANAŽMENTE (Jozef Ristvej, Jozef Kubás, Boris Kollár)

Prípadové štúdie sú pomerne často využívanou vedeckou metódou súčasnosti. Mnohí autori ich napríklad využívajú v odborných publikáciách na demonštrovanie výsledkov svojho výskumu a verifikáciu navrhnutých modelov a riešení. Prípadová štúdia je tiež bežnou vzdelávacou metódou, ktorá nachádza uplatnenie v rôznych vedných odboroch. Krízový manažment v rámci bezpečnostných vied patrí medzi vedné odbory, kde práve prípadové štúdie môžu predstavovať vhodnú metódu na identifikáciu vzťahov a dôkazov medzi premennými podmieňujúcimi vznik a pôsobenie krízových javov. Cieľom príspevku je popísať jednotlivé časti využitia prípadových štúdií v krízovom manažmente a prezentovať všeobecný metodický postup celého procesu ich riešenia.
Kľúčové slová: prípadová štúdia, vedecká metóda, krízový manažment, civilná ochrana, bezpečnostné vedy

Stiahnuť článok v PDF

PARTICIPATÍVNY NÁVRH SOCIÁLNYCH INOVÁCIÍ PRE MIESTNU ROZVOJOVÚ STRATÉGIU – PRÍPADOVÁ ŠTÚDIA OBCE BÁNOV (Miloš Rybár)

Plánovanie zdola nahor je participatívny prístup k miestnemu a regionálnemu rozvoju, kde miestne komunity a zainteresované strany preberajú vedenie pri identifikácii potrieb, stanovovaní priorít a implementácii projektov (Korten, 1984). Táto metóda je v kontraste s prístupom zhora nadol, kde rozhodnutia prijímajú vyššie orgány s malým vstupom miestneho obyvateľstva. Plánovanie zdola nahor zabezpečuje, že rozvoj je relevantnejší, udržateľnejší a inkluzívnejší. Príspevok je prípadovou štúdiou participatívneho návrhu inovácií pre budúci program rozvoja slovenskej obce Bánov (okres Nové Zámky). Návrhy vznikli v spolupráci obyvateľov obce, predstaviteľov obce a miestnej akčnej skupiny zameraných na jednotlivé rozvojové oblasti a študentov Fakulty európskych štúdií a regionálneho rozvoja Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a Fakulty manažmentu Technickej univerzity v Bratislave. Boli identifikované hlavné výzvy obce Bánov a navrhnuté sociálne inovácie. Tieto výstupy boli spracované v piatich participatívnych fókusových skupinách v rámci štyroch tematických oblastí: podnikanie a sociálna ekonomika; verejné priestory; sociálny rozvoj; energetická sebestačnosť a odpadové hospodárstvo. Výsledkom práce týchto skupín bolo osem inovačných návrhov: štyri sú zamerané na oblasť sociálneho rozvoja, dva na podnikanie a sociálnu ekonomiku, dva na využívanie verejných priestorov a jeden na energetickú sebestačnosť a odpadové hospodárstvo. Vybrané novinky budú zapracované do nového Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce ako hlavného strategického rozvojového dokumentu.
Kľúčové slová: kodizajn, kokreácia, participácia študentov, komunitná participácia, zainteresované strany, sociálne inovácie, stratégia miestneho rozvoja

Stiahnuť článok v PDF

VÝZNAM POSUDZOVANIA RIZÍK V RÁMCI CYKLU KRÍZOVÉHO RIADENIA (Boris Kollár)

Krízové riadenie predstavuje zložitý proces vyžadujúci integráciu viacerých vedných odborov, špecialistov, prostriedkov a nástrojov, pre potreby predchádzania a riešenia krízových javov. Pre vymedzenie a charakteristiku priestoru a časového obdobia, v ktorom sa krízové riadenie uplatňuje je zaužívaným prístupom tvorba modelov. Práve modely krízového riadenia umožňujú lepšie pochopenie jednotlivých špecifík, procesov a činností vykonávaných počas jednotlivých období krízy. Tieto modely zároveň umožňujú identifikovať súvislosti medzi jednotlivými procesmi a zároveň odhaľovať nedostatky a medzery, ktoré sú následne predmetom skúmania. Článok je zameraný na analýzu odbornej literatúry v oblasti krízového riadenia a jeho fáz. Cieľom článku je poskytnúť ucelený prehľad procesov a činností vykonávaných v rámci krízového riadenia a zároveň poukázať na význam manažmentu a posudzovania rizík územia v rámci krízového riadenia.
Kľúčové slová: krízové riadenie, model, cyklus, posudzovanie rizík

Stiahnuť článok v PDF

VYBRANÉ ASPEKTY IDENTITY EKOLOGICKY SMÝŠLEJÍCÍHO ČLOVĚKA A JEJÍ FILOSOFIE (Jan Lípa, Ladislav Rozenský, Josef Dolista)

Žijeme v době všeobecně přijímané globální ekologické krize. Dochází k vyčerpávání neobnovitelných přírodních zdrojů a nevratnému ničení ekosystémů planety Země. Filosofie bojující proti nim pronikají do našeho vědomí a jsou naší každodenní součástí. Dochází ke střetu antropocentrického a biocentrického vnímání světa, který se začal rozvíjet na základě ekologických havárií po 2. světové válce. Tato změna myšlení přivádí člověka k novému způsobu vnímání svého okolí a nutí jej podle toho jednat. Vede nejen k „návratu k přírodě“, ale u mnohých ještě dále, až ke změně vnímání sebe sama, ke změně identity – k identifikaci s přírodou, jež je také nazývána hlubinnou ekologií. Tato identita ochránce přírody – ztotožnění s přírodou samotnou – se může jevit jako neobvyklá. Nevykazuje však nebezpečnost. Pokud zůstane v dimenzích etických pravidel, může být pro ochranu životního prostředí prospěšná.
Klíčová slova: identita, hlubinná ekologie, environmentalismus, ekologismus, environmentální filosofie, prospěšnost biodiverzity

Stiahnuť článok v PDF

NANOROBOTIKA = BUDOUCNOST MEDICÍNY, PRŮMYSLU A SPOLEČNOSTI = SCIFI NEBO REALITA (Zdeněk Vrba)

Nanotechnológie sa vyznačujú cielenou manipuláciou s jednotlivými atómami tak, aby vznikali látky či materiály s netradičnými vlastnosťami. Nanorobotika má potenciál dosiahnuť veci, ktoré sú pre tradičné roboty nemožné. Podliehame vlne technologických možností, ktoré veda ponúka a pod skvelou myšlienkou konania dobra sme sa rozhodli ako ľudstvo zasahovať do vlastného vývoja. Čo to je, ako to prebieha, je možné to ešte zastaviť? A kde to skončí? Vznikne nová ľudská rasa? Sme na toto pripravení aj po etickej stránke?
Kľúčové slová: nanorobotika, nanotechnológia, etická ľudskosť

Stiahnuť článok v PDF

ROMÁNY O DVORENÍ A FORMOVANIE ŽENSKEJ IDENTITY V KONTEXTE EMANCIPÁCIE ŽIEN V 18. STOROČÍ V ANGLICKU (Natália Kližanová)

Tento článok skúma vznik a vývoj románu o dvorení v Anglicku v osemnástom storočí. V kontexte spoločenských zmien a rastúceho feministického povedomia slúžil tento typ románu ako platforma pre ženy, aby preskúmali svoje poslanie a túžby v rámci obmedzujúcej patriarchálnej spoločnosti. Na základe skúmania spoločensko-historického pozadia kľúčových autoriek a ich diel článok analyzuje, ako sa tento žáner vyvíjal od idealizovaných romantických príbehov ku komplexnejším reflexiám ženských skúseností a ambícií. Zdôrazňuje najmä odvahu kľúčových autoriek, ako sú Frances Burneyová, Jane Austenová a Maria Edgeworthová, pri formovaní tohto subžánru románu a prispievaní k pokračujúcemu diskurzu o právach a úlohách žien. V tomto príspevku sme došli k záveru, že román o dvorení bol významným nástrojom v pokračujúcom boji za posilnenie postavenia žien v spoločnosti.
Kľúčové slová: romány o dvorení, anglické autorky v 18. storočí, zobrazenie žien v literatúre, patriarchát a rodové roly, ženská identita

Stiahnuť článok v PDF

ZÁUJEM EURÓPSKYCH TURISTOV O MIMOEURÓPSKE DESTINÁCIE (Tünde Dzurov Vargová)

V súčasnom globalizovanom svete, kde cestovanie sa stalo prístupnejším ako kedykoľvek predtým, rastie aj záujem o objavovanie nových, exotických destinácií mimo hraníc Európy. Mimoeurópske turistické destinácie získavajú na popularite, pričom európski turisti prechádzajú cez hranice svojho kontinentu, aby objavili bohatstvo kultúry, prírodných krás a jedinečných zážitkov, ktoré ponúkajú vzdialené krajiny. Hlavným cieľom skúmania je prieskum motivácie a rozhodovacích procesov európskych turistov pri výbere mimoeurópskych turistických destinácií. Analyzujeme rôzne motivačné faktory, ako je kultúrna zvedavosť, hľadanie dobrodružstva, hodnota za peniaze a sociálne vplyvy, ktoré ovplyvňujú rozhodnutia turistov. Okrem toho sa štúdia zaoberá aj vplyvom marketingových kanálov, vrátane úlohy sociálnych médií na rozhodovacie procesy turistov. Analýzou vzájomného pôsobenia osobných motivácií a vonkajších vplyvov prispieva príspevok k hlbšiemu pochopeniu toho, ako sa európski turisti riadia v širokej ponuke mimoeurópskych turistických destinácií. Závery tejto štúdie môžu informovať zúčastnené strany v cestovnom ruchu, vrátane marketérov destinácií a cestovných kancelárií, pri prispôsobovaní svojich ponúk, aby lepšie zodpovedali potrebám a preferenciám európskych turistov hľadajúcich zážitky mimo Európy.
Kľúčové slová: cestovný ruch, európski turisti, mimoeurópske turistické destinácie, vzťahy motivácie a rozhodovania

Stiahnuť článok v PDF

UDRŽATEĽNÉ RIEŠENIA PRE OPTIMALIZÁCIU VNÚTORNÉHO PROSTREDIA V STARŠÍCH BUDOVÁCH (1. ČASŤ) (Patrik Šťastný)

Tento článok sa zameriava na problém vlhkosti a nezdravého prostredia v starších budovách. Vlhkosť je častým problémom nielen historických, ale aj novších stavieb, ktorý sa vyskytuje na celom svete, a preto ho možno považovať za globálny problém. Vlhkosť v týchto budovách prispieva k vytváraniu nezdravého prostredia, ktoré negatívne ovplyvňuje stavebné konštrukcie aj zdravie obyvateľov. S vlhkosťou súvisí aj poškodenie jednotlivých vrstiev konštrukcie a zhoršenie tepelnoizolačných vlastností budov, čo následne vedie k vytváraniu nezdravého prostredia. Po úvodnom opise tohto známeho problému článok predstavuje možné sanačné zásahy zamerané na odvlhčenie skúmanej budovy. Na tento výskum nadväzuje ďalší článok, ktorý sa bude zaoberať aplikáciou aktívnej tepelnej ochrany na sanovanom objekte, s cieľom zlepšiť vnútornú klímu a zabezpečiť jeho udržateľnosť.
Kľúčové slová: Vlhkosť, stavebná konštrukcia, sanácia, vnútorná klíma

Stiahnuť článok v PDF

VYUŽITIE KORELAČNEJ A ZHLUKOVEJ ANALÝZY PRI VÝSKUME POZÍTIVNYCH EXTERNALÍT Z CESTNEJ NÁKLADNEJ DOPRAVY (Martin Zuzaniak)

Výskum rieši spojitosť medzi ukazovateľmi cestnej nákladnej dopravy a vybranými ekonomickými ukazovateľmi. Bolo zvolených celkovo 11 ukazovateľov za obdobie od roku 2012 do roku 2022 v EÚ, SR a jeho krajoch. Aplikáciou korelačnej analýzy a testu významnosti v štatistickom softvéri SAS boli skúmané vzájomné vzťahy medzi ukazovateľmi, ich sila a štatistická významnosť. V rámci SR existuje výraznejšia spojitosť medzi ekonomickými ukazovateľmi a dĺžkou cestnej infraštruktúry ako s výkonom cestnej nákladnej dopravy. V Európskej únii bol ako pre výkon cestnej nákladnej dopravy, tak aj dĺžku nadradenej cestnej infraštruktúry zistený silný vzťah takmer so všetkými ukazovateľmi za skúmané obdobie. Podobný výsledok bol dosiahnutý aj v jednotlivých krajoch. Päť štatisticky najvhodnejších ukazovateľov bolo použitých v zhlukovej analýze, ktorou boli všetky kraje zatriedené do dvoch zhlukov podľa dosiahnutých hodnôt koeficientov korelácie pre vybrané ukazovatele.
Kľúčové slová: pozitívne externality, cestná nákladná doprava, zhluková analýza, korelácia

Stiahnuť článok v PDF

VÝVOJ DLHU VEREJNEJ SPRÁVY V KONTEXTE DAŇOVÝCH ÚNIKOV (Mária Matijová, Mária Jusková, Marta Miškufová)

Stabilita verejných financií a jej zabezpečenie je výzvou nielen pre Slovensko, krajiny Európskej únie ale aj pre ekonomiky na celosvetovej úrovni. Zdravé verejné financie predstavujú predpoklad pre efektívne fungovanie štátu, zabezpečenie plnenia jeho funkcií na všetkých úrovniach. Okrem zabezpečenia efektívneho nakladania s výdavkami štátneho rozpočtu je možné nedostatok finančných prostriedkov na chod štátu riešiť aj zlepšením výberu daní a to elimináciou daňových únikov a daňových podvodov. Cieľom príspevku je  analýza a komparácia stavu a vývoja verejných financií v kontexte ekonomických trestných činov a daňových podvodov na úrovni Slovenskej republiky. Kontrolná činnosť v rámci boja  proti daňovým podvodom si vyžaduje koncepčný prístup všetkých zainteresovaných zložiek štátu a prijímanie systémových opatrení a nástrojov na elimináciu spôsobených škôd v snahe o stabilizáciu verejných financií.
Kľúčové slová: verejné financie, štátny rozpočet, daňové úniky

Stiahnuť článok v PDF

INKLÚZIA UKRAJINSKÝCH ŠTUDENTOV V AKADEMICKOM PROSTREDÍ UNIVERZITY MATEJA BELA V BANSKEJ BYSTRICI (Tereza Dominiková, Tereza Kuchárová, Vanesa Kováčiková, Soňa Priščáková)

Cieľom predmetného príspevku je na základe analýzy získaných poznatkov navrhnúť riešenia pre zvýšenie úrovne inklúzie ukrajinských študentov v akademickom prostredí Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici (ďalej len UMB). Predmetom nášho skúmania je orientácia v rámci implementovaného inkluzívneho modelu vzdelávania na UMB a návrhov na skvalitnenie podpory poskytovanej ukrajinským študentom. Objekt výskumu tvorilo 16 respondentov, pričom tento súbor tvorili pedagogickí zamestnanci UMB, vrátane slovenských a ukrajinských študentov UMB. Ťažisko zdroja primárnych údajov predstavuje pološtruktúrovaný rozhovor a analýza údajov.  Teoretické východiská boli čerpané z vedeckých príspevkov a zborníkov dostupných na internete, ktoré sú zamerané na danú problematiku.
Kľúčové slová: inklúzia, adaptačný proces, ukrajinskí študenti, panelová diskusia, inštitúcie terciálneho vzdelávania

Stiahnuť článok v PDF

INTERNÝ SYSTÉM OZNAMOVANIA PROTISPOLOČENSKÉHO SPRÁVANIA – KREHKÝ, ALE MOCNÝ NÁSTROJ V RÚKACH SLOVENSKÝCH PODNIKATEĽSKÝCH LÍDROV (Ivan Skaloš)

Tento článok sa venuje parametrom efektivity interných systémov oznamovania protispoločenského správania v slovenských organizáciách, najmä v kontexte etických a Compliance programov. Poukazuje na výzvy spojené s historickou stigmou spojenou s oznamovaním v postkomunistických krajinách ako Slovensko. Napriek legislatívnym snahám a vytvoreniu špecializovaného štátneho orgánu zostáva využívanie a efektívnosť týchto systémov obmedzená, pričom nízka miera oznamovania naznačuje nedostatok dôvery a vyspelosti. Autor naznačuje, že úspech oznamovania závisí od faktorov, ako je organizačná kultúra, štýl vedenia a komplexné ochranné mechanizmy pre oznamovateľov. Tiež sa zdôrazňuje potreba zlepšenia manažérskeho vzdelávania, silnejšieho presadzovania práva a väčšej podpory zo strany profesijných združení na zlepšenie týchto systémov. Je kladený dôraz na neustálu podporu podnikovej etiky a participatívneho vedenia s cieľom podporiť efektívnejšiu kultúru oznamovania na Slovensku.
Kľúčové slová: podnikateľská etika, oznamovanie, ochrana oznamovateľa, etická klíma

Stiahnuť článok v PDF

ENVIRONMENTÁLNE VÝZVY V PODNIKANÍ RODINNÝCH PODNIKOV CESTOVNÉHO RUCHU (Daniela Matušíková, Ivana Šaffová)

Dôležitosť malých a stredných podnikov na trhu cestovného ruchu je nepopierateľná. Najmä v európskom priestore je ich dominancia evidentná. Svojim chodom prinášajú nielen ekonomické hodnoty, ale aj obohatenie pre účastníkov cestovného ruchu. Na druhej strane sa ich fungovanie vyznačuje širokou škálou problémov, ktoré ovplyvňujú ich chod, a ktorými je potrebné sa zaoberať. Príspevok pojednáva o environmentálnych problémoch v cestovnom ruchu. Na základe dotazníkového prieskumu poukazuje na aktuálne vnímanie vybraných environmentálnych problémov z pohľadu malých rodinných podnikov ubytovacích služieb na Slovensku. Z výsledkov vyplýva, že aktuálny stav je vnímaný ako zvládnuteľný, no príležitostí na zmenu možno nachádzať v mnohých prvkoch z nich.
Kľúčové slová: rodinné podniky cestovného ruchu, environmentálne prístupy, udržateľný rozvoj, problémy podnikov

Stiahnuť článok v PDF

RECENZIE

Projektový management. Komplexne, prakticky a podle světových standardů (Kamil Turčan)

Doležal, J. a kol., 2023. Projektový management, 2. vydání: Komplexne, prakticky a podle světových standardů. Praha: Grada. ISBN 9788027136193. 432 s.

Stiahnuť článok v PDF

hore